کاربرد مهندسی بافت در صنایع غذایی
کتاب کاربرد مهندسی بافت در صنایع غذایی به همت آقای علی اسماعیلی و با راهنمایی های آقای دکتر سعید حیدری کشل و تلاش دیگر همکاران به رشته تحریر درآمده است.
آقای علی اسماعیلی در این خصوص بیان داشتند:
فناوریهای مهندسی بافت حیطه گستردهای از علم بیولوژی را به خود اختصاص داده و علاوه بر کاربردهای کلاسیک آن که تولید بافتها و ارگانهای بدن در شرایط برونتنی است در دیگر زمینهها نیز موثر و کارا نشان داده است. مدل سازی برونتنی بافت/اندامهای بدن، انتقال دارو، فهم مکانیسم و درمان بیماریها و قسط علی هذا از دیگر کاربردهای مهندسی بافت است. به نظر میرسد بهرهگیری از اصول کلی مهندسی بافت در تولید مواد غذایی در حل مشکلات مربوط به این زمینه نیز موثر واقع شود. در آینده بشریت با مشکل تامین غذا برای جمعیت روبه رشد خود مواجه بوده و روشهای فعلی تولید مواد غذایی بازدهی لازم برای تامین این نیازها را ندارند. علاوه بر این روشهای فعلی مشکلات زیست محیطی فراوانی داشته و اگر برای تامین نیازهای غذایی آینده بشریت مورد استفاده قرار گیرد به شدت بر سلامت جوامع تاثیر گذار خواهد بود. احتمال داده میشود بهرهگیری از روشهای مهندسی بافت برای تولید مواد غذایی مخصوصا گوشت بتواند بر این چالش غلبه کند. اصول کلی مهندسی بافت مواد غذایی مشابه با همان اصولی هست که در تولید بافت و ارگانهای بدن مورد استفاده قرار میگیرد. البته با توجه به اینکه تولید گوشتهای آزمایشگاهی باید در مقیاس صنعتی انجام شود چالشهای مربوط به تولید انبوه جز موانع اصلی پیشرفت این زمینه است. علاوه بر این چالش، مشکلات مربوط به استخراج، تولید و کشت سلولها، انتخاب مواد مناسب برای کشت سلولها، پذیرش اجتماعی این محصول و از این دست مسائل از مشکلات دیگر مربوط به گوشتهای آزمایشگاهی هستند. البته با وجود تمام موانع گفته شده پیشرفتهای فراوانی نیز در این زمینه انجام شده است. کتاب حاضر در مورد مهندسی بافت غذا، اصول کلی تولید گوشتهای آزمایشگاهی، روشهای مختلف تولید، تکنولوژیهای نوین مورد استفاده، ارزیابی روشهای خطر و همچنین در مورد مزایا و معایب سیستمهای فعلی تولید گوشت و چالشهای پیش رو پرداخته است. همچنین کتاب حاضر به عنوان اولین کتاب فارسی در حیطه موضوعی اصول کلی و روشهای تولید گوشتهای آزمایشگاهی محسوب میشود که به رشته تحریر درآمده است.
در انتها لازم میدانم از زحمات جناب آقای دکتر حیدری که راهنمایی های ارزنده و راه گشایی در این زمینه داشتند و همچنین بقیه همکاران نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم.
نظر